En god läsare :)

Jag fick en fråga från en kära läsare i min senaste inlägg!

Läsaren ställde upp den frågan: varför har slöjan något med klädvalet att göra? :) Är det för det står i islam att man endast ska visa sig för sin man?

Väldigt intressan fråga tycker jag..
Men du ska få svar på din fråga genom en väldigt bra skrivare som heter mahdi wareqey.

Frihet betyder inte att man inte följer regler och lagar. Det är möjligt att en västideologi avger en sådan innebörd för frihet, men en gudomlig ideologi ser på en sådan ”frihet” som en äkta fångenskap.

Fångenskapen i lusten och den usliga begäran innebär att man är fängslad i frestelse av sitt jag (Nafs al-ammarah), vilket är som ett fängelse för människan. Människan skapades inte för att äta, sova och ha samlag. Därmed kan man inte relatera hennes frihet till dessa föremål utan hon har skapats för att uppnå ett oerhört väsentligt och avsevärt mål, vilket är att ”uppnå perfektionen”.

I den islamiska ideologin får friheten sin mening i människans relation till Guds närhet, vilken är perfektionen i sig. Den verkliga friheten uppfylls då man tar bort all hinder som undviker människan från att flyga i den oändliga och andliga rymden dvs. vägen till Guds närhet. Hijab är ett unikt sätt för att avlägsna hindret och bli då fri från sin lust och sitt jag, enligt den islamiska åsikten. Detta för att uppnå Guds tillfredsställelse medan västens ideologi vill tillfredsställa lusten och menar att friheten uppfylls bara då man inte har några gränser.

Denna ideologi påstår att Hijab berövar människans naturliga rätt, dvs. frihet. Enligt denna föreställning räknas hijab som en sorts kränkning av kvinnans mänskliga frihet. Att tvinga kvinnan för att bära hijab innebär att man ignorerar hennes frihetsrätt, vilken är en kränkning av de mänskliga rättigheterna; med andra ord man förtrycker kvinnan rejält.

Frågan är om hijab verkligen hindrar kvinnans frihet eller om den begränsar hennes frihet? Det är klart att det som ledde till en sådan tanke är en fel uppfattning av frihet och ordet hijab. För att kunna diskutera om hijabens motverkande effekt och kvinnans frihet bör man utreda vad frihet betyder enligt västideologin och vad ordet hijab betyder ur den islamiska synvinkeln.

Den felaktiga uppfattningen om frihet har orsakat sådan vilsenhet. Idag inleds en innebörd av frihet från västvärldens ideologi som säger att frihet är att tillfredsställa lusten samt att inte vara bunden av de moraliska och sociala begränsningarna. Därmed förklaras kvinnas frihet ur denna synvinkel. Hon kan klä på sig på vilket sätt som helst och kan ha relationer med vem som helst för att de skall kunna uppnå sina begär och ordna sociala och familjära fester på det sättet deras lust tillfredställs av. Dock är det påvisat att frihet inte kan uppnås via tillfredsställandet av lusten, eftersom människans lust endast kan tillfredsställas inom en viss gräns. En obegränsad tillfredsställande av den mänskliga lusten kan aldrig leda till den individuella eller sociala lyckan utan det är snarare tvärtom då överdriften försvagar människan. Man kan säga att hijab motverkar friheten om man accepterar en sådan betydelse utav ordet. Men egentligen denna betydelse av frihet varken kan genomföras eller stämma med människans värdighet.

Såsom det nämndes tidigare, den sanna innebörden av friheten betecknas med relationen till Gudsnärhet. Man kan belysa innebörden av frihet som en följning av förnuftet eller som en följning av kyskheten (taqwa). I vilket fall som helst, begränsar inte hijab kvinnas frihet utan den snarast åstadkommer förutsättningar som bekräftas av förnuftet och är mer förenlig med kyskhet.

I den delen granskar vi ordet hijab, som har orsakat avvikelse för flera. För att kunna gå vidare tittar vi därför närmare på ordets ursprungliga betydelse som i våra tider igenkänns för kvinnans täckande.

Ordet hijab betyder både täckande och hinna (Hajib på arabiska), fastän den största användningen tillhör förklarningen hinna. Dess täckande betydelse härstammar från gardin, dvs. ett medel för att täcka. I den heliga koranen i Soleymans historia, beskrivs solnedgången så här: ”… till dess de försvann bakom en slöja…” (38:32). Det innebär att ”så länge solen är bakom en lönn hinna”. Användning av ordet hijab för beteckning av kvinnans täckande är ett ganska nytt uttryck. I då tiden användes mera, (och speciellt av lärdas uttryckande) ”sitr” dvs. täckande.

Det är flera som tror att islam vill att kvinnan alltid skall vara bakom en hinna och inburad i hemma och inte komma ut. Inom islam vill man absolut inte fängsla kvinnan. Kvinnans täckande inom islam är för att kvinnan kan kommunicera med män utan att visa upp sina skönheter till de obehöriga. De avsedda verserna påstår samma innebörd och de lärdas fatwa bekräftar också detta. Det är stor skillnad mellan att fängsla kvinna hemma och att hon bör vara med hijab i sin kontakt med främmande män. Hijab är en plikt inom islam för kvinnan och skall tas hänsyn till då kvinnan kommer i kommunikation med män, vilket gäller att hon då klär sig på ett specifikt sätt. Denna plikt är inget som drivs genom män och inte heller är något som motsätter hennes värde eller föregår hennes naturliga rättigheter som Gud har gett henne.

Om iakttagandet av de sociala förmånerna begränsar kvinnan eller mannen att efterfölja en viss ram i sina kontakter för att man inte orsakar förstörandet av den moraliska balansen, kan detta inte kallas för fångenskap eller slaveri. Det kan heller inte räknas motsättning till den mänskliga frihetsrätten. Det är klart att hijab medför vissa svårigheter, men om det är som en grund för människans sundhet och utveckling bör dessa svårigheter tolereras.

De beslöjade kvinnor jämfört med de icke-beslöjade är kända som kyska och därför utanför hemmet liksom inom hemmet utsätts de inte för störningar från lustiga obehöriga mäns blickar och med all frihet kan de praktisera sitt jobb och ansvar i samhället. Den heliga Koranen säger: ”Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utan för hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade. Gud är ständigt förlåtande, barmhärtig.” (33:59)



Kommentarer
Postat av: Anonym

Åh tack för svaret. Där fick jag ett riktigt svar!

2010-06-22 @ 22:30:08
URL: http://conler.se
Postat av: ida :)

okej!

jo ska va med kompisar :) <3

2010-06-22 @ 22:48:23
URL: http://idaaaarydahlnorberg.blogg.se/
Postat av: Louise

Jadu, har ingen aning. Men har varit väldigt social på bloggen dom senaste dagarna! :)

2010-06-22 @ 22:59:51
URL: http://lollois.webblogg.se/
Postat av: Anton Becker - Alfonsdelfiner

nej det tänker jag inte göra :)

2010-06-22 @ 23:07:09
URL: http://alfonsdelfiner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0